Belasting voordeel met de investeringsaftrek website

Nieuwe website nodig maar bang voor het kostenplaatje? Dat snapt elke ondernemer. Een professionele website laten bouwen is niet goedkoop en kan behoorlijk pijn doen in de portemonnee, zeker als je starter bent. Maar wist je dat deze investering je extra belastingvoordeel kan opleveren? We leggen je uit hoe je dat geregeld krijgt.
Bespaar geld met de investeringsaftrek website. Lees het artikel van Buro Vijfhoek

Inhoudsopgave

Investeringsaftrek website = belastingvoordeel. Deze kans laat jij als ondernemer toch niet lopen? Lees hier meer over hoe deze aftrek werkt en waarom jij er baat bij kunt hebben.

1. Investeren in een website is echt de moeite waard

Een website is onmisbaar als je wilt ondernemen. Het is de thuisbasis waar jij je presenteert aan de wereld, waar bezoekers kunnen aanhaken, en waar bezoekers uiteindelijk veranderen in betalende klanten. Een website is noodzakelijk om je bedrijf gróót te maken. Maar dan moet je het wel goed aanpakken.

Een website werkt namelijk alleen voor je als die aansluit bij de behoeftes van je bezoekers. Niet alleen inhoudelijk, maar ook ontwerptechnisch. Je bezoekers moeten blij van jouw website worden. Ze moeten er lekker de weg kunnen vinden, makkelijk contact kunnen opnemen, vragen stellen, aankopen doen, inschrijven, chatten, enzovoorts. Bovendien moet je website voldoen aan de eisen van Google, want vindbaarheid is extreem belangrijk. En tot slot wil je ook dat je website er supertof uitziet en lekker meegaat met de trends en ontwikkelingen in internetland. Zodat je weer een tijdje voort kunt.

Kortom, een professioneel gebouwde website is giga belangrijk voor je succes. En daar moet je niet teveel op willen beknibbelen. Gelukkig bestaat er zoiets als de investeringsaftrek website om de pijn van de investering te verzachten.

2. Wat is een investeringsaftrek?

Als ondernemer moet je zo nu en dan bedrijfsmiddelen aanschaffen om je werk te kunnen doen. Let op: dit zijn dus niet je inkopen, maar middelen die bij je bedrijf horen en meestal meerdere jaren meegaan. Denk aan machines, auto’s, bureaus, behandelstoelen of computers, maar ook vergunningen, goodwill of andere niet-tastbare zaken die nut hebben voor de onderneming. 

Als je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je die kosten opvoeren als extra aftrekpost op je winst. Deze investeringsaftrek is in het leven geroepen voor kleine en middelgrote ondernemers en moet investeren stimuleren. De belastingdienst hanteert verschillende soorten investeringsaftrek. Zo is er de milieu-investeringsaftrek, de energie-investeringsaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. 

3. Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor websites

De investeringsaftrek website valt onder de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als je hiervoor in aanmerking komt, kun je de website-investering aftrekken van de belasting die je over je winst moet betalen. De voorwaarden leggen we verderop nog wat beter uit, maar het komt hierop neer: als jij een website laat bouwen voor je onderneming en je bent na aanschaf volledig eigenaar, dan mag je de kosten ervan opvoeren als investering. Dat wil zeggen: een percentage van de investering trek je af van je belastbare bedrag.

4. Hoeveel belastingvoordeel levert de investeringsaftrek website op?

Bij de investeringsaftrek geldt dus een percentage. Voor het jaar 2022 is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 28%. Wat betekent dat nou? 

Stel, je besteedt 2500 euro aan een nieuwe website, inclusief ontwerp en geschreven teksten. 28% van dit bedrag mag jij opvoeren als extra aftrekpost op je belasting. Dat komt in dit geval neer op 700 euro. Als jij in een belastingschaal zit waarbij je 49,50% belasting moet betalen, dan scheelt je dat uiteindelijk 700 / 100 x 49,50% = 346,50 euro die je niet hoeft op te hoesten voor de belastingdienst. Lekker toch? Hoe hoger je investering, hoe groter je voordeel. Maar er zit wel een maximum en een minimum aan het bedrag, plus nog een aantal voorwaarden. 

5. Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek website moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je bent belastingplichtig en je bedrijf is gevestigd in Nederland
  • jouw investeringen binnen het kalenderjaar bedragen in totaal minimaal €2.601 en maximaal €354.973 (bekijk hier de tabel)
  • elke investering afzonderlijk bedraagt minimaal €450
  • als je de btw van de bedrijfsmiddelen kunt verrekenen, dan gebruik je voor de investeringsaftrek altijd het aankoopbedrag exclusief btw
  • is je onderneming onderdeel van een VOF of maatschap, dan geldt de aftrek voor de totale investering van alle partners (lees hier meer)
  • je website heb je in één keer aangeschaft en het eigendom en alle rechten op het ontwerp zijn in handen van je onderneming

6. Eigendom en rechten

Als je een bedrijfsmiddel opvoert voor investeringsaftrek moet het voor de belastingdienst duidelijk zijn dat het tot jouw volledige eigendom behoort. Voor een website geldt dat ook. Misschien denk jij: ik betaal ervoor, nu is de website van mij! Maar vergis je niet: soms blijven de rechten op het webdesign of op je logo bij de ontwerper. En wat ook niet werkt, is een website in delen betalen. Betaal je namelijk een vast bedrag per maand, dan ziet de belastingdienst dat als huur en niet als eigendom. En daarmee komt je website dus ook niet in aanmerking voor de investeringsaftrek website.

7. Eenmalige investering

Hoe je dat oplost? Eenvoudig: spreek vooraf met de webbouwer af dat je de website in één keer betaalt. Bespreek ook dat je in het contract wilt kunnen zien dat na oplevering alle eigendomsrechten op het ontwerp automatisch op jou overgaan. Meestal betaal je nog wel maandelijkse kosten voor hosting en support. Maar dat is niet erg, deze kosten komen toch niet in aanmerking voor de kleine investeringsaftrek website.

8. Hoe vraag je de investeringsaftrek website aan?

Aanvragen van de investeringsaftrek website is heel makkelijk. Je vindt deze regeling onder de naam kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als ondernemer voor de Inkomstenbelasting kun je de KIA aftrekken in de belastingaangifte inkomstenbelasting over het jaar waarin je geïnvesteerd hebt. Ben je vennoot? Dan doe je dat in de aangifte vennootschapsbelasting. Vergeet niet dat als je als ondernemer btw mag verrekenen, je alleen de bedragen exclusief btw opvoert voor de KIA.

9. Samengevat: de investeringsaftrek website is de moeite waard

Een goeie website is broodnodig en dat moet je altijd overlaten aan de professionals. Dat betekent meteen ook dat je er wat centen tegenaan zult moeten gooien. Maar bedenk twee dingen: die website, dat is de spil van je bestaan. Die gaat jouw onderneming groot maken. En twee: jij krijgt achteraf de kans om in je vuistje te lachen wanneer je gebruik maakt van de investeringsaftrek website.

Investeer jij dus meer dan 2401 euro per jaar, inclusief je website? Dan kom jij mogelijk in aanmerking voor extra belastingvoordeel. Wacht dus niet en laat een mooie, professionele website of webshop bouwen bij Buro Vijfhoek.

Valentijn Jans | Buro Vijfhoek
Valentijn Jans | Buro Vijfhoek

Met ruim 10 jaar in het vak en sinds april 2022 eigenaar van Buro Vijfhoek, heb ik ruime ervaring in het maken van op maat gemaakte WordPress-websites. Samen met mijn team van vaste freelancers werk ik enthousiast aan projecten voor onze klanten in de regio Haarlem en omgeving.

Meer over mij en Buro Vijfhoek