Waarom website onderhoud van WordPress onmisbaar is

Welkom in de wereld van website onderhoud. Een oersaaie wereld, zul je denken. Terecht! Website onderhoud is niet meteen een verleidelijk onderwerp. Maar we beloven je dat je na het lezen van dit blog zult inzien dat je er niet zonder kunt. Je moet het een beetje zien als de sokken aan je voeten. Niet supersexy, wel vrij essentieel!
WordPress website? Dan betaal je vaak veel voor onderhoud. Is dat echt noodzakelijk? Lees in dit blog van Buro Vijfhoek of website onderhoud van WordPress echt onmisbaar is.

Inhoudsopgave

Website onderhoud is totaal – compleet – geheel noodzakelijk

In de wereld van het web telt elke klik en elke scrol. Bezoekers zijn wispelturige types en willen snel en doelmatig op hun wenken bediend worden. Eén hapering en ze gaan shoppen bij de buren. Haperingen wil je dus voorkomen. Hoe? Door het fundament van je website goed te verzorgen. Gedegen onderhoud zorgt namelijk voor stabiliteit en betrouwbaarheid. En dat is waar jouw klanten op willen rekenen!

Wat is website onderhoud precies?

Website onderhoud bestaat uit verschillende taken die met regelmaat moeten worden uitgevoerd, zoals: updaten, back-ups draaien en uptime monitoren. Geen spannend werk, maar je houdt er je website schoon en werkend mee. Je trekt immers ook niet elke dag dezelfde sokken aan. Dan gaan ze stinken, je krijgt last van bugs en je klanten keren zich (walgend) van je af.

Taak 1: Updates, updates, updates

WordPress is een schitterend systeem. Het is ook een open systeem, wat betekent dat iedereen over de hele wereld er leuke stukjes code bij mag verzinnen zodat je website méér kan (of nog veiliger, sneller of interactiever wordt). Die stukjes code noemen we plug-ins. 

Plug-ins worden regelmatig verbeterd (voor een reden waar we op terugkomen) en dat betekent dat de plug-ins van jouw website elke keer na een verbetering geüpdatet moeten worden. Ook voor het basis WordPress systeem zelf verschijnen met grote regelmaat nieuwe updates die je dient te installeren. En datzelfde geldt voor het thema van je website. Updaten is dus een groot onderdeel van website onderhoud.

Waarom eigenlijk updaten?

Nieuwe updates brengen niet alleen coole functies voor je thema of plug-ins, maar verbeteren ook de prestaties en beveiliging van je website an sich. Als je die mist, loop je het risico op een trage site, compatibiliteitsproblemen en veiligheidslekken. WordPress is namelijk het meest gebruikte systeem ter wereld, en dus meteen ook het meest gekraakte.

Jouw WordPress website is dus gevoelig voor hacks. En elke keer als er ergens ter wereld weer iemand probeert in te breken of zich toegang probeert te verschaffen tot gegevens, reageren de WordPress-mensen met een stukje nieuwe code dat de boeven buiten de deur moet houden. Een update dus. En jij wilt die meteen ook op jouw website geïnstalleerd hebben, want zo voorkom je problemen.

Updaten om up-to-date te blijven

Er is nog een belangrijke reden voor updates: die nieuwe coole functies. De ontwikkelingen in webdesign gaan keihard. Die ontwikkelingen zie je terug in updates. Bovendien, wanneer WordPress met een update komt, werken sommige plug-ins niet meer naar behoren. Ook die moeten dus geüpdated worden naar een versie waarin ze probleemloos met elkaar samenwerken. 

Zie je website als een smartphone: als je het operating system niet regelmatig updatet, werkt het op een gegeven moment niet meer naar behoren. Zelfde geldt voor je apps: update je die niet, dan gaan ze haperen. En binnen no-time loop je achter of lig je eruit. En mis je al die leuke nieuwe functies!

Taak 2: Back-ups

Website onderhoud omvat een uitgebreider scala aan taken dan simpelweg het installeren van updates. Zo moet je regelmatige back-ups maken van jouw site. Eigenlijk begint het daar dus mee: eerst een back-up vóórdat je gaat updaten. Want stel dat er tóch eens iets gebeurt waardoor je website niet meer goed werkt. Maar ook als je je website wilt verhuizen naar een ander domein. Dan wil je wel graag over een back-up van de laatste versie van je website beschikken. 

Taak 3: Monitoring

Website onderhoud betekent ook: monitoring. Om te beginnen: uptime monitoring. Dit betekent: in de gaten houden of je website nog ‘aan’ staat, zodat jouw website te allen tijde toegankelijk is. Het is als een winkel die gesloten is tijdens openingstijd. Als jouw site down is, verlies je niet alleen bezoekers, maar ook geloofwaardigheid. Mensen houden immers van betrouwbare websites. 

Maar niet alleen de uptime wordt 24/7 in de gaten gehouden, de hele veiligheid van de website staat onder constante check. Zijn er risico’s? Dan moet er zo snel mogelijk ingegrepen worden, om problemen te voorkomen.

Taak 4: Problemen verhelpen

Soms gaat het mis. Dan zijn de problemen ongezien binnengekomen. Ziet je website er plotseling uit als de partituur van een stuk abstracte jazz. Het gebeurt niet vaak, maar soms lukt het een slechterik door de barrières te breken en je website kapot te maken. In een ander geval begint je website te haperen doordat een plug-in een conflict heeft met een andere plug-in. Er zijn ook gevallen waarin je het zelf hebt verprutst doordat je in het CMS op wat verkeerde knoppen hebt geduwd. 

En zo kunnen we wel duizend oorzaken bedenken waarom je website ineens niet meer naar behoren functioneert. Belangrijkste is dat het dan zo snel mogelijk verholpen wordt! Want time is money enzovoorts. Website onderhoud betekent dus ook: problemen oplossen, twentyfourseven! 

Waarom betaal je voor onderhoud?

Regelmatig back-uppen, updaten, monitoren, standby-staan en problemen verhelpen: het kost wat aan serverkracht én mankracht. Dat kun je als leek niet zelf. Laat dat in vredesnaam aan de professionals over! 

Bij Buro Vijfhoek vven we dat je als webbouwer niet aan onderhoud moet willen verdienen. Het is een belangrijk onderdeel van service en kwaliteit. Maar als je wilt dat het goed gebeurt, dan moet je het wél serieus nemen. Website onderhoud is dus een volwaardige dienst. En daar rekenen we een realistisch bedrag voor.

Conclusie: Het belang van Website Onderhoud

De wereld van het web is als een voortrazende trein – voortdurend in beweging en voortdurend evoluerend. Als jouw website of webshop niet in de pas blijft met de nieuwste ontwikkelingen, riskeer je dat je website uit de trein wordt geduwd. Je blijft achter in een droevig dal van stoffige websites. 

Website onderhoud verzekert je van een plekje aan boord van de trein. Je voorkomt mogelijke problemen en zorgt ervoor dat jouw site altijd soepel blijft draaien. Het is een investering die jouw klanten je dubbel en dwars gaan terugbetalen!

Foto van Valentijn | Buro Vijfhoek
Valentijn | Buro Vijfhoek

Met ruim 10 jaar in het vak en sinds april 2022 eigenaar van Buro Vijfhoek, heb ik ruime ervaring in het maken van op maat gemaakte WordPress-websites. Samen met mijn team van vaste freelancers werk ik enthousiast aan projecten voor onze klanten in de regio Haarlem en omgeving.

Meer over mij en Buro Vijfhoek

Een tijdelijke pauze :)

Dankzij een periode van groei en bloei zijn we momenteel helemaal volgeboekt en kunnen we tot januari 2025 geen nieuwe projecten aannemen. Dit betekent dat we tot die tijd geen nieuwe gesprekken of offertes kunnen inplannen. We nemen deze pauze om ervoor te zorgen dat al onze vaste klanten en onze lopende projecten de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen.

Vanaf januari 2025 staan we weer met frisse energie voor je klaar! Heb je tot die tijd vragen of wil je meer weten over onze diensten? Neem gerust een kijkje op onze website of stuur ons een e-mail. We beantwoorden graag je vragen.