Dit is waarom een snelle website zo súperbelangrijk is

Heb jij de rust om te wachten op een website die maar niet wil laden? Ik wed dat je ongeduld het wint en dat je meestal binnen een seconde of twee wegklikt! Wel, dat doet dus iedereen. Een snelle website heeft dan ook meer succes dan een langzame. In dit artikel gaan we dieper in op waarom een snelle website zo belangrijk is en hoe jij dat ook voor elkaar krijgt.
Dit is waarom een snelle website zo súperbelangrijk is! Lees het artikel van Buro Vijfhoek

Inhoudsopgave

Let’s go! (We hebben immers niet de hele dag de tijd!)

Eerste indruk is alles

Welkom in het tijdperk van onmiddellijke bevrediging. Mensen willen nu! meteen! iets hebben, kopen of doen. Online geldt dat ook: bezoekers willen in een oogwenk toegang tot informatie. Een snelle website bevalt de moderne lezer dus heel goed. Laadsnelheid is daarom van essentieel belang. Is jouw website net een oud dieseltje dat langzaam ronkend op gang moet komen? Wees er maar zeker van: het gros van je bezoekers haakt voortijdig af. Een slome website is gewoon is vandaag de dag not done.

Snelheid bepaalt je ranking in Google

Wist je dat laadsnelheid ook invloed heeft op de rangschikking van je website in zoekmachines zoals Google? Google hecht veel waarde aan de gebruikerservaring en een snelle website bieden nu eenmaal een betere ervaring. Daarom hebben zoekmachines de neiging om snelle websites hoger te rangschikken in de zoekresultaten. Dus als je hoger wilt scoren en meer organisch verkeer naar je website wilt leiden, is het van groot belang dat je die slome diesel richting lichtsnelheid gaat brengen. 

Snelle website = conversiepower

Een feitje om je mee om de oren te slaan: elke seconde vertraging kan je conversieratio met wel 2 tot 7% verlagen! (Conversie = wanneer een bezoeker iets koopt, invult of contact opneemt). Stel je voor dat je een superhippe webshop hebt maar dat je bezoekers vooral naar een draaiend zandlopertje zitten te kijken. Dat houden ze misschien de eerste paar seconden vol, maar reken maar dat ze een seconde later bij de buren zitten te shoppen. 

Omgedraaid is er ook goed nieuws: een snelle website kan de conversiekracht van je bedrijf vergroten. Het loont dus om er iets aan te doen. Want hoe sneller je website laadt, hoe groter de kans dat bezoekers klanten worden. En dat betekent meer omzet voor jou – en daar doe je het toch meestal voor.

Mobiele gebruikers en ongeduld

Vergeet vooral de mobiele gebruikers niet! Driekwart van het internetverkeer komt tegenwoordig van mobiele apparaten. En raad eens? Mobiele gebruikers zijn een nog ongeduldiger volkje dan desktopgebruikers. Als jouw website niet snel genoeg laadt op hun smartphone, zullen bezoekers je simpelweg overslaan. Zorg er dus voor dat je website niet alleen snel is, maar ook geoptimaliseerd is voor mobiele weergave. Een responsive snelle website is dus geen luxe, het is een must om überhaupt mee te kunnen doen in de grote boze online wereld.

Concurrentie lekker voorblijven

Tot slot nog een goede reden waarom snelheid belangrijk is: het geeft je een concurrentievoordeel. Stel je voor dat je twee websites hebt die vergelijkbare producten of diensten aanbieden. De ene website laadt in een oogwenk, terwijl de andere traag is als dikke str*nt. Welke website denk je dat de bezoekers zullen kiezen? Door te investeren in de snelheid van je website kun je je onderscheiden van je concurrenten. Dat voorbeeld van shoppen bij de buren dus. Maar in dit geval ben jij de buurman die het nét een beetje beter doet. 

Conclusie: snelle website móet je hebben

Samengevat: snelheid is een essentieel onderdeel van de gebruikerservaring en heeft daarmee direct invloed heeft op de conversiekracht en het succes van je website. Dat is vage marketingtaal voor: zorg nou maar dat je website goed snel is, dan krijg je lekker veel klanten. Je komt hoger in Google, je krijgt meer bezoekers en die bezoekers worden betalende en terugkerende klanten.

Snelle website? Schakel Buro Vijfhoek in

Dus waar wacht je nog op? …Eh, zul je denken, hoezo, wat moet ik dan doen? Terechte vraag, want snelheid is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de webbouwer. Vinden wij, tenminste. 

Als je een website van Buro Vijfhoek afneemt, zit het met de technische snelheid wel snor. Jouw site draait bijvoorbeeld op een VPS-server die ruim genoeg is voor alles wat je met je website wilt doen. Verder is de code van jouw website schoon en optimaal ingericht en daarmee supersnel te indexeren door zoekmachines. Bovendien installeren we plug-ins op je website die ervoor zorgen dat plaatjes en andere media zo weinig mogelijk ruimte innemen.

Toch heb je zelf ook een rol in de snelheid van je website. Zo kun je je website snel houden door je website netjes te houden, voor en achter de schermen. Ruim onnodige media op, gooi oude pagina’s weg (alleen die zonder SEO-waarde) en zorg dat je plug-ins geüpdatet blijven.

Heb je geen website van Buro Vijfhoek maar wil je graag dat wij jouw website sneller maken? Dat kan. Bel of mail ons voor een kop koffie, en we bespreken de mogelijkheden. Je zult versteld staan van de impact die een snelle website kan hebben op het succes van je onderneming! 

Deel dit bericht
Valentijn Jans | Buro Vijfhoek
Valentijn Jans | Buro Vijfhoek

Met ruim 10 jaar in het vak en sinds april 2022 eigenaar van Buro Vijfhoek, heb ik ruime ervaring in het maken van op maat gemaakte WordPress-websites. Samen met mijn team van vaste freelancers werk ik enthousiast aan projecten voor onze klanten in de regio Haarlem en omgeving.

Meer over mij en Buro Vijfhoek