Website op maat of website template?

Een website op maat lijkt misschien een luxe die je je niet kunt veroorloven. Veel ondernemers kiezen daarom voor een ”goedkope” website op basis van een template. Maar is dat werkelijk voordeliger dan een website op maat? En wat is beter? We zetten de verschillen voor je op een rij
Website op maat beter dan een website template? Lees het artikel van Buro Vijfhoek

Inhoudsopgave

Website op maat of website template?

Heb je een website of webshop nodig? Dan kun je overwegen om zelf te gaan knutselen. Maar de meeste ondernemers zullen ervoor kiezen om dit uit te besteden. Laat je een website maken, dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Je koopt een kant-en-klaar websitetemplate of shoptemplate dat je zelf kunt vullen met tekst en beeld;
  2. Je laat een website op maat bouwen die je zelf vult of laat vullen met tekst en beeld.

Meteen maar even de overeenkomsten: bij beide websitesoorten zal de webbouwer je toegang geven tot een cms: een systeem waarmee je zelf de website kunt beheren. En voor beide opties geldt dat je behalve aanschafkosten ook maandelijkse kosten betaalt voor domeinnaam, hosting en onderhoud.

Maar wat zijn nu de verschillen? En wat is beter, een website op maat of een websitetemplate? Om daar antwoord op te kunnen geven eerst even dit:

Waarom is een goede website ook alweer zo belangrijk?

Daar kunnen we héél lang over zijn, maar nu zijn we liever even kort. Bijna 90% van de Nederlanders zoekt informatie over diensten of producten online. Waarmee we maar even willen zeggen dat je niet zonder website kan. En… dat je website dus goed vindbaar moet zijn. Want een goede vindbaarheid levert klandizie op.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat driekwart van de bezoekers zegt zich een mening over een bedrijf te vormen aan de hand van de website. Superbelangrijk dus dat je website er mooi en geloofwaardig uitziet én aantrekkelijk is in gebruik. Want ook dit is weer nauwkeurig uitgezocht: een succesvolle website levert geld op. Veel geld.

Kortom: als je klanten wilt, dan moet je website gevonden worden. En als je eenmaal gevonden bent, dan wil je je bezoekers gelukkig maken met een topwebsite die perfect aansluit op hun behoeften.

Wat is een websitetemplate?

Een websitetemplate is een soort casco huis dat je zelf mag inrichten, maar dan wel met meubels die vooraf getimmerd zijn. Dat betekent niet dat je vastzit aan een dertien-in-een-dozijn-website. Jij beslist zelf welke elementen (meubels) je aan een pagina toevoegt: een tekstblok bijvoorbeeld, of een plaatje, een product of een nieuwswidget. Je bepaalt bovendien zelf hoe je je meubilair optuigt: met wélke tekst of afbeelding. Voeg daar je eigen logo en kleuren aan toe en je hebt een tamelijk unieke website.

Wat is een website op maat?

Bij het bouwen van een maatwerk website begint de webbouwer from scratch. Op zijn takenlijstje staan jouw wensen en waar de website qua vormgeving en techniek aan moet voldoen. Dat gaat bijvoorbeeld over:

  • Functionaliteiten: wat moet de website (aan)kunnen en zijn er specifieke pagina’s en functies noodzakelijk?
  • Design: huisstijl, kleuren, lettertypen, achtergronden
  • Doel: wat moet de website bereiken en hoe meten we dat straks?
  • SEO: zorgen dat de website straks zo goed mogelijk vindbaar kan zijn
  • Veiligheid: zijn er extra maatregelen nodig ten aanzien van beveiliging en privacy?

Wat zijn de verschillen tussen een website op maat en een template?

Een website op maat klinkt een beetje als een luxe Ferrari, terwijl het websitetemplate meer weg heeft van een Duplo-auto. Maar dat ligt genuanceerder. Want met websitetemplates kun je tegenwoordig al heel veel. En andersom; voor websites op maat geldt juist dat die helemaal niet duur hoeven te zijn. Webbouwers zoals wij bij Buro Vijfhoek bouwen bijvoorbeeld altijd op maat, ook voor de kleine ondernemer.

Maar hoe weet je nou welk website type voor jou geschikt is? We gaan even wat dieper op een paar onderdelen van een website in.

Functionaliteiten

Wat moet jouw website kunnen? En hoe gebruiksvriendelijk moet die zijn? Is het puur een visitekaartje of zoek je uitgebreide interactie met je bezoekers? Aanbieders van templates komen tegenwoordig met steeds meer functionaliteiten op de proppen. Toch heb je geen eindeloze mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een boekingsmodule of een chatfunctie toevoegen, dan loop je vaak tegen grenzen aan. Of je moet bijbetalen. Vergis je niet, vaak kosten al die plug-ins en modules meer bij elkaar dan een website op maat!

Bij een website op maat is het makkelijker: je schuift je waslijst aan wensen gewoon door aan de bouwer en die maakt het voor je. Bedenk van tevoren goed wat je allemaal nodig hebt. Het bepaalt immers de hoogte van je offerte. Ook belangrijk om te weten: wat kost het als je achteraf toevoegingen wilt?

Design

Een belangrijk verschil met een custom made website: een websitetemplate heeft een statisch design. Soms kun je nog wel iets aan kleuren en lettertypen veranderen, maar qua look en feel ligt de vormgeving vast. Wil je een hippe pop-up of een interactieve achtergrond, dan is dat vaak niet mogelijk.

Mobile friendly

Mobiel heeft desktop van de troon gestoten en is de absolute leider onder de beeldschermen. Dat betekent dat jouw website perfect responsive moet zijn. Website templates hebben vaak een responsive versie voor mobiel, maar negen van de tien keer is dat niet geoptimaliseerd. Het werkt niet goed of het ziet er niet zo mooi uit. Bij een maatwerk website besteedt de webbouwer minstens zoveel aandacht aan de mobiele versie als aan de desktop website. Een niet te onderschatten voordeel!

Ook hier geldt dus weer dat een website op maat volledig naar jouw zin wordt ontworpen. Heb je een specifieke huisstijl? Geef maar door, de webbouwer integreert het feilloos in je website. Knappe infographics op je site of een kersteditie voor de mobiele website? Bij een website op maat kan het allemaal.

SEO

SEO gaat over vindbaarheid in zoekmachines. Niet alle websitetemplates komen met een cms dat goede mogelijkheden biedt om teksten en pagina’s te optimaliseren. Bovendien zijn sommige templates log gebouwd en dat vertraagt je website, en daarmee je vindbaarheid. Wist je dat bezoekers na 2 seconden laadtijd al vertrekken? En dan zijn er ook genoeg templates die niet erg netjes gebouwd zijn. Die rommelige code maakt je lastiger te vinden door zoekmachines.

Bij een website op maat van een professionele partij kun je er zeker van zijn dat de website technisch optimaal is ingericht. Snel, schoon en met alle instellingen voor optimalisatie.

Veiligheid

Koop je een kant-en-klaar websitetemplate van een goed designbureau, dan zit het qua veiligheid en onderhoud van je website wel snor. Ga je zelf aan de slag via WordPress of Wix of een andere aanbieder, dan ben je vaak zelf verantwoordelijk voor het onderhouden (en daarmee de veiligheid) van je site. Maatwerk websites worden vaak standaard beter onderhouden en geüpdatet.

Prijs

Een website op basis van een template is in eerste instantie goedkoper dan een website op maat. Je hebt al standaard websites vanaf 500 euro.

Websites op maat beginnen vaak bij het dubbele. Maar het is wel slim om je te realiseren dat je bij een websitetemplate moet bijbetalen als je extra opties wilt en dan wordt het verschil met een custom website steeds kleiner.

Oplevering

Een websitetemplate kan binnen no time klaar zijn, omdat het in principe een kwestie is van ‘even aanzetten’. Vaak ben je al binnen een week online (zonder teksten en afbeeldingen natuurlijk).

Maar ook een maatwerk website kan snel klaar zijn. Buro Vijfhoek bouwt bijvoorbeeld al binnen twee weken, afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden. Zoek je het uitgebreider, dan duurt het iets langer.

Gemak en expertise

Er is een heel belangrijk voordeel van een website op maat. Een niet te onderschatten voordeel. En dat is: de webbouwer denkt met je mee. Ga je voor een website op maat, dan hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. De webbouwer ziet wat je nodig hebt, reikt je mogelijkheden aan, doet suggesties. Hij weet wat er speelt in de wereld van het webdesign. Hij bouwt vanuit andere ogen, vanuit een andere expertise. En dat levert een professionele prachtsite op die helemaal bij jou past. Maatwerk, het woord zegt het al;)

Buro Vijfhoek kiest voor websites op maat

Het is misschien niet erg verrassend, maar als je antwoord wilt op de vraag: Wat is beter, website template of website op maat? Dan zouden wij willen zeggen: kies altijd voor het laatste. Hierboven heb je kunnen lezen waarom. Want zelfs als je budget niet groot is, krijg je met maatwerk meer waar voor je geld. Ook wij kunnen beginnen vanaf 500 euro voor een eenvoudige site. Maar dan heb je wel kwaliteit.

Waarom wij zelf ook altijd kiezen voor maatwerk? Omdat wij gewoon graag websites maken die bij onze klanten passen. We houden niet van eenheidsworst. Bovendien hebben wij intussen wel geleerd: maatwerk klanten pakken het serieuzer aan. En die zijn uiteindelijk succesvoller!

Benieuwd naar onze (heel aantrekkelijke) tarieven? Kom dan eens vrijblijvend koffieleuten. Dan laten we je zien wat maatwerk voor jou betekent.

Deel dit bericht